Närvaro

Hur viktigt är det egentligen för våra hästar att vi är mentalt med dem samtidigt som vi är fysiskt med dem? Gör det egentligen så mycket om vi funderar över ridpasset medan vi borstar, eller sitter och tänker på morgondagens jobb medan vi travar fram?

Jag fick en intressant aha-upplevelse på det här temat förra helgen då jag hade med min ena häst på en kurs. Hästen är sex år gammal och en av de saker han och jag försöker komma ifrån är att han ibland kan bli spänd och orolig.
På kursen lade vi människor stor vikt på kroppsmedvetenhet och närvaro, på att verkligen vara fullt ut ”där” i det vi gjorde. Ett väldigt behagligt tillstånd för oss människor, som också uppskattades av hästarna.
Kursens sista dag kom, tiden var lite knapp och vi skulle hinna rida innan alla skulle lasta och åka hem. Ett par kursdeltagare fick i uppgift att göra i ordning min häst och plötsligt kunde han inte stå still längre. Hästen gick från att under kursen ha varit avslappnad och nöjd till att steppa runt, kolla på allt möjligt och vara ofokuserad på personerna som var med honom.

Vad var det som hände, som fick honom att gå från lugn till spänd? Jo, människorna som tidigare under helgen varit i den behagligt närvarande ”vara-energin” hade nu gått in i den målfokuserade, lätt stressade ”göra-energin”. De hade gått från att vara mentalt med hästen till att vara mentalt i framtiden, planerandes inför ridningen.
När människorna gjordes uppmärksamma på detta och ”bytte tillbaka” tog det en knapp minut innan hästen stod och sov, vilandes på ena bakbenet.

För mig som stod en bit ifrån och iakttog det hela var det mycket fascinerande att se vilken oerhörd skillnad människornas fokus gjorde på min häst.Han blev trygg och fokuserad av att ha närvarande människor kring sig.

Personligen tror jag att alla hästar uppskattar att vi är närvarande, men att olika hästar är olika känsliga för detta, så nu är jag nyfiken på att höra vad ni säger. Visar era hästar skillnader i sitt beteende beroende på om ni ”är” eller ”gör”?

januari 17, 2017

0 svaren på "Närvaro"

Lämna ett meddelande

Om Mental RidningMental Ridning erbjuder utbildningar i mental träning och personlig utveckling för ryttare, online och live, med och utan häst. Vi håller också föreläsningar och cliniqs. Varmt välkommen hit!

Få våra senaste nyheter, tips och erbjudanden!

© Mental Ridning - Coaching för ryttare - Utvecklad av Fyra Punkter.